Sahabat Maya

Jumaat, 14 Oktober 2011

Nak check handphone korunk ori ke capayam

Recently, byk phone edisi baru yang melambak kat market plus sume orang nak




Macam mana korang nak pastikan handphone yang korang beli itu original made dari mana? 
China? Jepun? Kilang asal? Haaa, tak tahu kan?

Cer try:-
  1. Taip *#06#
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******

untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah.

  • 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY
  • 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY
  • 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD
  • 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY
  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
So, apa tunggu lagi...check lekaih....


Sumber SINI