Sahabat Maya

Sabtu, 31 Disember 2011

Melepasi musim cuti sekolah, tapi orang kahwin tak pernah habis.Ada sahaja undangan perkahwinan dari segenap sudut muka bumi Allah yang luas ini. Perkongsian kali ini berkisar tentang barang-barang perkahwinan yang perlu disediakan bagi bakal pengantin terutamanya pengantin wanita.

Saya percaya setiap dari wanita ingin kelihatan paling cantik di hari bahagia mereka... kalau boleh nak kelihatan sempurna tanpa cela... Saya cuma senaraikan di sini list yang saya rasa penting bagi pengantin-pengantin.

Senarai keperluan

Kelihatan paling anggun di hari bahagia Raja sehari menjadi agenda paling penting bagi pengantin. Kalau boleh dari makanan, ke pakaian ke tempat persandingan sampai majlis fotografi selepas kahwin, segalanya nak nampak bergaya, cantik & trampil.

Brides + PB = Perfect match
Dengan pemakaian korset Premium Beautiful, saya yakin anda tak akan rasa ragu-ragu & rendah diri dengan penampilan anda yang pastinya akan kelihatan sempurna  di mata khasnya kepada pasangan anda sendiri.Berdasarkan testimoni dari rakan-rakan saya telah memakai Premium Beautiful ini, saya tidak was-was untuk memperkenalkan kepada teman, sahabat, rakan, handai taulan, rakan blogger & blogwalker.

Selain dari cantik luaran, kesihatan juga penting bagi pengantin yang akan mendirikan mahligai bahagia. Sihat adalah kunci utama bagi setiap insan. Premium Beautiful menawarkan pelbagai keistimewaan serta kelebihan dari segi penjagaan dalaman wanita.

Bagi yang berminat untuk mencuba produk & mendapat rundingcara secara percuma boleh menghubungi / sms di 017-3586838 dan saya percaya anda tak akan rasa menyesal untuk mencuba sesuatu yang baik. Lagipun, perkara baik perlu dikongsi bersama untuk kebahagiaan semua (^_^)

Jumaat, 30 Disember 2011

Sesat eh???

Pujangga pernah berkata :-
" Sesat seinci akan menyimpang beribu batu"

Saya sangat setuju dengan kata-kata tersebut. Hidup tak selalunya indah, setiap syllybus hidup mengajar kita pengajaran baru setiap hari tanpa gagal. Agama kita telah meletakkan garis panduan yang cukup sempurna untuk kita fahami & ikuti. Jangan pernah tersasar. Waspada dengan ujian yang datang menerpa setiap kali kita mula melangkah dalam ceruk kehidupan.
 
Apakah kita yakin apabila ada mata-mata yang memandang serta merenung tajam pada setiap jejak langkah kita? Adakah kita bersedia apabila ada bait-bait kata dari mulut-mulut yang mengata serta mengeji tiap tingkah laku kita? Dan apakah kita cukup kuat tatkala ada-ada tangan yang menarik kita untuk berbuat sesuatu perkara yang menyimpang daripada landasan-Nya. 
 
Ujian hidup memang hebat, dugaan serta cabaran sangat dasyat. Istiqamah dalam menempuh perjalanan kembara kehidupan supaya kita dalam menggalas amanah-Nya sebagai kesinambungan perjuangan junjungan kita Rasulullah s.a.w. Semoga beroleh syafaat & rahmat dari Allah Tuhan Sekelian Alam.

Rezeki aku memang di sini

Perancangan Allah memang cantik & terbaik...Alhamdulillah aku telah dilorongkan serta dijodohkan dengan satu perniagaan yang cukup-cukup hebat, dengan syarikat yang cukup-cukup mantap. Inilah doaku selama ini. Doa yang aku mohon setiap masa & ketika. Aku mohon agar ditambahkan rezekiku...Minta dengan sungguh-sungguh hati. Dan akhirnya doaku dijawab oleh Yang Maha Esa.

Diberi oleh-Nya peluang untuk sama-sama menikmati keindahan berbisnes, dianugerahkan rakan kongsi & sifu-sifu yang sangat dedikasi mengajar aku selok belok, pahit maung dunia perniagaan...Syukur & terima kasih.

Terima kasih Allah...Dengan izin-Mu kejayaan pasti milikku...

Rabu, 28 Disember 2011

Alamak...senget daaa...

Kalau pakai kain 'senteng' boleh lagi diterima akal...tapi bila pikiran senget susah nak betulkan...
"Ting tong teruih"...Ada ka tanda soal dipanggil telinga kera...penat aku explain, kat hujung dunia baru nak paham...Pastu lagi satu jangan jadi jumud sangat bila kengkawan kita mula bercerita pasal bisnes...Ok apa wat backup gaji yang sedia ada...kalau harap duit gaji memang tak cukup kan...

Cer bayangkan, kalau RM100 beli 2-3 ketul je barang kat supermarket, tak sampai suku troli pun...Ekonomi kita makin menekan, inflasi pulak semakin menindih. Takkan kita nak biar diri terhimpit & dihimpit....Hmmm
Kepala makin senget kalau pikiaq ^,^

Rabu, 21 Disember 2011

Kelebihan iPhone 4S



Ini merupakan 10 sebab mengapa anda perlu membeli iPhone4S :

1. Performance

Dilengkapi dengan cip dwi-pemprosesan (dual-core) yang sama dengan apa yang dimiliki iPad2, iPhone4S kini 2x lebih pantas berbanding generasi sebelumnya iaitu iPhone4. Kad-grafik juga dipertingkatkan dan GPU grafiknya kini dikatakan 7x lebih pantas dan hebat berbanding iPhone4. Perubahan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila anda menggunakan aplikasi yang berat dan menggunakan memori yang banyak. Semuanya menjadi lebih pantas dan pertukaran aplikasi (multitasking) juga lebih laju. Beberapa syarikat besar sudahpun mengumumkan aplikasi dan permainan yang menggunakan kehebatan GPU baru ini seperi Infinity Blade II dan Real Racing versi terbaru.

2. Camera

iPhone4S memuatkan kamera 8megapixel yang sangat hebat, mampu mengambil gambar beresolusi 3264 x 2448. Resolusi ini melebihi 60% pixel daripada apa yang dihasilkan oleh iPhone4 yang sudahpun mempunyai kamera luar biasa. Lagi perkara baru pada kamera iPhone4S adalah ‘illumination sensor’ yang dipertingkatkan bagi mencantikkan gambar di kawasan gelap dan juga ‘infrared filtor’ bagi hasil warna yang lebih tepat dan tajam. Apple juga memuatkan ‘Custom ISP’ (Image Signal Processor) bagi membolehkan dari homescreen kepada menangkap gambar dalam masa hanya 1.1 saat dan hanya 0.5 saat untuk menangkap gambar seterusnya. Pantas kan???

3. Video Camera

Walaupun iPhone4 sudah boleh merakam video HD, ianya dilimitkan pada resolusi 720p sahaja. iPhone4S mempunyai kemampuan merakam video HD-penuh (Full-HD) beresolusi 1080p. Perakam video iPhone4S juga mempunyai beberapa perkara yang hanya terdapat dalam kamera video profesional seperti ‘temporal noise reduction’ dimana ianya membantu rakaman video yang cantik di kawasan gelap serta kurang cahaya dan ‘image stabilization’ untuk mengurangkan getaran video jika tidak diletakkan pada tripod.

4. Siri

iPhone4S dilengkapi dengan ‘Siri’, pembantu peribadi digital anda. Siri dapat mengenal pasti bahasa inggeris semulajadi anda, seperti bahasa ketika bersembang sesama manusia, bukannya hanya memahami beberapa perkataan sahaja. Siri dapat membantu anda jika anda bertanya perkara-perkara seperti restoran mana yang terbaik di kawasan ini, menempah tiket wayang dan bertanya jalan ke sesuatu tempat. Siri juga boleh membantu untuk membacakan mesej anda jika anda tengah memandu atau berjoging, membalas semula mesej, menulis dan menghantar email, memberi maksud perkataan (kamus), mengunci jam (alarm), bertanya mengenai cuaca dan macam-macam lagi. Siri mengalahkan semua teknologi pengesan suara termasuk apa yang ada pada peranti Android, kerana Siri dapat memahami bahasa dengan baik dan mempunyai capaian maklumat yang sangat luas.

5. Airplay Mirroring

Airplay Mirroring ini adalah perkara yang difokuskan kepada sesiapa yang sudahpun memiliki Apple TV, tetapi antara kelebihan yang terbaik di dalam iPhone4S ini. Dengan Airplay Mirroring, anda dapat melakukan apa saja dengan iPhone anda dan lihatnya dengan langsung di TV anda menggunakan Apple TV. Ini bermaksud anda dapat melayari internet, menulis email, dan juga bermain games di TV besar anda, dan semuanya tanpa wayar (wireless). Syarikat besar sudahpun mula mengeluarkan permainan yang dapat menggunakan fungsi ini seperti Real Racing 2, anda boleh bermain multi-player, berlumba bersama rakan anda di TV, seperti bermain konsol PS3. Fungsi hebat Airplay Mirroring ini hanya terdapat pada iPad2 dan iPhone4S sahaja.

6. Improved Antenna

Apple menerima banyak kritikan dan tekanan ketika mula mula iPhone4 dilancarkan dengan isu kontroversi masalah antenna. Imej Apple juga tercalar serta kerugian jutaan ringgit dengan memberi Casing Bumper percuma kepada sesiapa yang mempunyai masalah tersebut. Kali ini, Apple telah melakukan kajian mendalam dan menyelesaikan perkara ini dengan bijak. iPhone4S mempunyai 2 antenna di bahagian bawah dan di bahagian atas, membolehkan ia bertukar bila-bila masa jika ada sebarang masalah talian. Kualiti percakapan telefon juga kini lebih baik, jelas dan tidak mudah terputus seperti apa yang pernah berlaku dahulu. Dan jika telco anda mempunyai HSDPA+, iPhone4S mempunyai kelajuan sehingga 14.4 Mbps. Kelajuan 2x ganda berbanding iPhone4 dan sama kelajuannya dengan telefon-telefon 4G.

7. Battery Life

Walaupun memuatkan hardware yang baru dan lebih berkuasa seperti Cip dwi pemprosesan A5, kamera 8megapixel, dan fungsi Siri yang sentiasa bersedia untuk membantu, iPhone4S masih mempunyai masa bateri yang boleh dikatakan agak hebat dan mengatasi saingan-saingannya. Masa bercakap dengan 3G kini 8jam, berbanding hanya 7 jam pada iPhone4. 14jam jika menggunakan 2G, 9jam jika melayari internet menggunakan Wi-Fi, 10jam menonton video tanpa henti, dan boleh mendengar lagu sehingga 40 jam berterusan. Jika anda bukan lah seorang pengguna yang lasak, iPhone4S mempunyai masa bersedia (stand-by time) selama 200jam.

8. Design

Walaupun hampir semua daripada kita menjangkakan iPhone generasi baru ini mempunyai rekabentuk berlainan, iPhone4S masih mempunyai rekabentuk antara yang terhebat dan dikatakan pencapaian menakjubkan dari segi kejuruteraannya. Walaupun rekabentuk ini sudah digunakan lebih daripada setahun, ia masih kekal sebagai rekabentuk smartphone paling nipis di dunia setakat ini iaitu hanya 9.3mm keseluruhan. Ada yang mengatakan bahawa Samsung Galaxy S II lebih nipis, tetapi bahagian bawahnya mempunyai ketebalan 9.9mm, jadi nipisnya tidak konsisten. Takhta smartphone paling nipis di dunia masih dipegang oleh Apple setakat ini. iPhone4 disifatkan sebagai smartphone paling unik dengan rekaan nipis, antenna di luar dan cermin depan dan belakang kaca. Keunikan tersebut dikekalkan dengan iPhone4S ini walaupun perubahan hardware dalaman yang ketara.

9. Apps

Apple App Store tidak perlu lagi diperkenalkan kepada anda. Apple merupakan syarikat yang pertama di dunia memperkenalkan App Store untuk membeli aplikasi secara terus di dalam telefon dan kemudiannya di tiru oleh saingan saingan yang lain. Platform iOS jauh meninggalkan saingannya jika dilihat dari segi pasaran aplikasi. Kualiti App Store juga dijaga sangat rapi oleh Apple. Proses untuk meluluskan aplikasi sebelum dimasukkan kedalam App Store sangat ketat dan jika tidak mencapai standard, aplikasi tersebut akan dibatalkan dan ditolak. Ini menunjukkan hanya aplikasi yang baik dan berkualiti sahaja dilepaskan masuk kedalam ekosistem Apple. App Store kini mempunyai lebih 500 000 aplikasi, 140 000 daripadanya adalah aplikasi iPad. iPhone4S sudah tentunya dapat digunakan bagi hampir kesemua aplikasi di dalam App Store, bergantung kepada penggunaan anda, ditambah pula dengan cip pemprosesan A5, pastinya aplikasi dapat digunakan dengan sepenuhnya dan lebih laju.

10. Satisfaction

Produk-produk Apple terkenal dengan ayat seperti “Magical” dan “It just works,” sudah tentu lah iPhone4S juga tidak terkecuali. iPhone4S, sama seperti iPhone-iPhone sebelum ini, sangat sangat smooth, jarang sekali lagging atau crash (hampir tiada melainkan jailbreak), dan tidak mempunyai isu isu remeh seperti saingan-saingannya. Apple mencipta hardwarenya, Apple juga mencipta softwarenya, dan kedua dua perkara tersebut dapat berkerjasama dengan begitu baik sekali, menghasilkan sebuah telefon pintar yang sangat laju, tidak mempunyai masalah dan disayangi oleh hampir semua yang menggunakannya. Jika tidak percaya, biarkan nombor berbicara. Kajian yang dijalankan, kepuasan pelanggan untuk produk Apple melebihi 90% setiap tahun, jauh meninggalkan HTC di tempat kedua dengan hanya 70%. Dijangka kan iPhone4S akan meneruskan kehebatan Apple dan rekod yang hebat ini.

Sumber sini

30,000 caught in French breast implant panic

Hye peeps...

InshaAllah, this things won't happen to us, if we prevent it using Premium Beautiful magical corset.
Every women will gain their confidence WITHOUT breast implant surgery.

The Article:-
Up to 30,000 French women and perhaps tens of thousands more around the world may have to have defective breast implants removed after several suspicious cases of cancer, officials have said.
A decision on whether to order the removal of the implants, produced by the Poly Implant Prothese (PIP) company, will be made by the end of the week, after a report from the National Cancer Institute on December 23.

"The question we are asking is: yes or no, do we need to recommend to women to have these implants removed?" a health ministry official said.
For now, the official said, the "causal link" between the implants and cases of cancer "has not been established" and "there is no urgent health risk".
Quoting several senior medical officials, French newspaper Liberation reported Tuesday that the decision had already been made and that health authorities will order the implants to be removed.
Liberation said 300,000 women around the world had received PIP implants.
PIP was shut down and its product banned last year after it was revealed to have been using non-authorised silicone gel that caused abnormally high rupture rates of its implants.
Health officials said last week that eight cases of cancer, mainly breast cancer, had been reported in women who had received the PIP implants.
"It is urgent for all women who have PIP implants to return to see their surgeons," French government spokeswoman Valerie Pecresse told LCI television, adding that costs of removal would be covered by state health insurance.

"The government will announce its action plan by the end of the week," she said. "But we must first of all proceed with a census of women who received these implants and are potentially in danger."
Prosecutors in Marseille, near the firm's home base of Seyne-sur-Mer, have received more than 2,000 complaints from women who received the implants and have opened a criminal investigation into the firm.
Laurent Lantieri, one of France's most well-known cosmetic surgeons and a member of a health department committee on the issue, told Liberation there was no choice but to order the implants' removal.
"We all agree on the necessity of this decision," he said.
"We are facing a health crisis linked with a fraud. The entire profession is aware of this. There is no urgency but we no longer have any choice - all these implants must be removed," he said.
So far only 523 women who received the PIP implants have had them removed, Liberation said.
The newspaper quoted France's director general for health, Jean-Yves Grall, as saying that while the state would cover the costs of removing implants, it would not pay for implanting new ones unless the women involved had reconstructive surgery following a mastectomy.

"This does not shock me," Lantieri said. "It is not up to society, in a time of crisis, to pay for a new implant for aesthetic reasons."
- AFP

Wear It, Feel It, Like It

Isnin, 19 Disember 2011

Class in America


 

According to The New York Times' Class Matters series and the U.S. Census Bureau statistics from 2000 and 2003, if you make up to $25,000 per year, you are lower class; if you make between $25,000–$70,000, you are middle class; if you make over $70,000 per year, you are upper class.
Can you tell a person's class by the way they look or talk? An audience member named Patience says she believes things like hair plastered up with hairspray, long acrylic fingernails and crude table manners are all signs of being lower class. She also says poor diction and bad grammar are class indicators. "English is our friend and so we don't have to fight it," says Patience. "You can use it to serve you—to expand your opportunities as a person."

In reality, what sets the different classes apart is more than skin deep


Although Carrie and Erin are both stay-at-home moms living in the Chicago area, they live worlds apart. Carrie and her husband, Jerry, are working class parents who live with their two sons (left) in Cicero, Illinois. Due to the high cost of daycare, Carrie stays home to take care of the kids while Jerry works more than 60 hours a week between two jobs. Their neighborhood is largely made up of factories and elderly residents. Carrie says gangs and crime keep her from letting her boys play outside unsupervised.

Erin, her husband, Kip, and their five children (right) are an upper-middle class family who live in the affluent suburb of Naperville, Illinois. Erin stays busy taking care of the kids while Kip works as a managing director of insurance. In her neighborhood, Erin says furniture, cars, engagement rings and well-manicured lawns are all signs of status. She says her neighborhood is a safe place for her kids to play outside and ride bikes unattended.

 
Carrie's boys (left) are not currently involved in any extracurricular activities because of the high costs, especially fees for sports. After school, the boys typically play video games, go play outside or enjoy a trip to the park. Carrie's boys attend the public school near their home where classes are oversized and a parking lot serves as the school playground. "For the boys' future, I hope that they do get the chance to go to college," says Carrie. "I would like them to be able to afford the things that they need and not to struggle the way I did."

Erin says a typical "crazy day" is jam-packed with sports and activities for all five children, from soccer practices to swimming classes. School is another top priority. Erin says she and her husband chose their neighborhood (right) for the quality of schools in the district. "College is expected for all of our children," says Erin. "We want all of them to have the best education they can and to be whoever they want to be."
 
Out of financial necessity, Carrie (left) says she's a big bargain shopper and can't get her kids everything they ask for. "Jerry and Caleb know that they don't just get something, that they have to earn it," says Carrie. "I feel that if you give them everything they want when they want it, that there is no learning of values."

Erin (right) says she likes to wear certain clothes and carry designer purses to fit into the upper class level. She says her kids are also touched by class—if they don't wear the right clothes, Erin says they simply won't fit in. "Our kids feel a sense of entitlement," says Erin, "If they're at the store and they want something, and I say 'No,' they say, 'Why not?'"

Carrie and Erin each have different methods for disciplining their children. "There's no talking back in our house, they know the rules and they know that that is unacceptable to us and disrespectful," says Carrie.

Erin says she wishes she could be a better disciplinarian with her kids. "I try to be strict, but unfortunately I fall back to negotiation," says Erin.





Robert Reich, former Secretary of Labor for the Clinton Administration, is an expert on social policy and class in America. Robert says that a family's ability to provide their children with a quality education, health care and access to other resources determines one's class. "A lot of kids who are poor or working class are not getting the schools that they need and are not having the connections and the models of success that they need."

Robert says there are three common indicators of class: weight, teeth and dialect. In terms of appearance, people who are overweight or have poor teeth are generally regarded as lower class. The way someone talks says even more about their class. "People pay attention to dialect, to language," says Robert. "If you have the local dialect, wherever you're from, you're considered to be not as educated."

These class designators also lend themselves to their own kind of discrimination. "People speak different forms of English and there is prejudice," says Robert. "We have sexism in this country, we have racism, but we also have classism—and we are very sensitive to language.





 

Though Robert calls the rags-to-riches story "a very important part of the American creed," he says the middle class is actually shrinking. He compares the range of incomes and classes in America to a ladder. "That ladder is getting longer and longer and longer," Robert says. "So even though people are working harder than they ever have in their lives, they are not making it today. ... The middle rungs on that ladder are not there any longer."

According to Robert, most people end up in the same class as their parents. "We live in a society in which the most important predictor in where you're going to end up—in terms of class and also wealth—is your parents' class and their wealth."
Through his documentary films, Jamie Johnson brings viewers inside the culture of megarich families and exposes how they think, act and spend. As an heir to the Johnson & Johnson pharmaceutical fortune, Jamie has access to this exclusive world that 99 percent of America would never see.

His first film, Born Rich, exposed how 10 children from wealthy families spent their time and their money. For his new film, The One Percent, Jamie turns the camera on his own family, breaking what he calls an "unspoken rule" of families with old money—he confronted them about their class, wealth and inheritance.
In addition to exposing the culture of super-rich families, in The One Percent Jamie also discusses what life is like on the other end of the economic spectrum. His film explains the widening gap between haves and have-nots in America.

According to The One Percent, since 1979...
  • The top one percent of Americans own roughly 40 percent of the country's wealth.
  • The top one percent possesses more wealth than the bottom 90 percent combined.
  • An average member of the top one percent earns roughly $862,000 a year while a majority of Americans earn only $34,736. That's what the average CEO earns in less than one day of work!

Jamie says this rising inequality gap could be an ominous sign. "Historians always list a growing wealth gap among the many reasons for the decline of great civilizations," he says.

Robert Reich agrees. "Societies are fragile things, they're based on trust," he says. "If people don't feel that they have a fair chance of getting ahead...a lot of people feel excluded. That's not good for society. That doesn't keep America together."

*
By confronting rich families about their massive inherited wealth, Jamie admits he may have upset many people, including family members who could conceivably cut him out of the fortune. Would he be upset if that happened?

"I've had opportunities to have any educational opportunity I wanted. I've traveled all around the world. Money has never been a worry for me in my life. I'm aware to the degree that it's done wonderful things for me. It also has given me the great opportunity to pursue making films and that's really a great part of my life. I really love doing it. And I feel lucky to be in that position. So certainly, I feel like money has been a tremendous asset in my life in every way," he says. "My life would not be as good if I were cut out of the will."






   
Nicole Buffett is the granddaughter of billionaire investor Warren Buffett—the second-richest man in the world. Warren is particularly known for a lifestyle that is far less flamboyant than his wealth could allow. Although he paid for her education, Nicole says she isn't counting on receiving any more money from her grandfather. "He would never want any of his children or grandchildren to be [born too wealthy]," Nicole says. "He thinks it would kind of rob of us our experience."

Nicole works as an artist and also earns money organizing the house of a wealthy family in San Francisco. "It's a very weird thing to be working for a very wealthy family considering I do come from one of the wealthiest families in America," Nicole says. "And I feel that the family I work for feels a bit of humor around the fact that I am from one of the wealthiest families—a wealthier family than, I believe, they are."

She recognizes that she lives between two classes—she is from a wealthy family but doesn't actually have that wealth. Does she wish she had more money? "I'm at peace with [not having inherited wealth]," she says, "but I do feel that it would be nice to be involved with creating things for others with that money and to be involved in it. I feel completely excluded from it."
 
Source: http://www.oprah.com/oprahshow/Class-in-America#ixzz1gy3zymmb 
 
*P/S : What about us? What class are we in?