Sahabat Maya

Jumaat, 8 Jun 2012

Retro - Kartun 90-an

Dalam keheningan petang yang tak berapa ada angin ni...Teringat pulak aku kenangan dulu-dulu.

Petang-petang ni suka tengok cerita Moero Attack dari Jepun. Kisah seorang remaja bernama Chun yang berusaha meneruskan cita-cita ibunya sebagai spiker untuk bola tampar.Aku sanggup balik mengaji awal-awal semata-mata nak tengok cerita ni. Lepas tengok tv, terus pi main bola tampar sambil berangan nak jadi macam Chun...hahaha (kelasssss gitu)

Moero Attack




Ada juga cerita Space Cop Gaban. Tapi aku panggil Gaban jer. Cerita dia  takda la best sangat tapi aku suka uniform & lagu tema cerita tu. Memang ingat sampai sekarang...

Gaban

Tak cukup dengan Gaban, pastu datang pulak cerita Suria Perkasa Hitam a.k.a Kesatria Baja Hitam. Cerita ni telah ditukarkan kepada versi Inggeris iaitu Masked Rider, Dia punya motor macam mentadak la. Siap ada mata yang warna merah...(I likeeeeeee)


Kesatria Baja Hitam

Cerita yang paling mendapat tempat pertama dalam carta aku time dolu-dolu adalah Mighty Morphin Power Rangers.Dibintangi oleh Austin St John sebagai Jason Lee Scott - Red Ranger, Amy Jo Johnson sebagai Kimberly Ann Hart - Pink Ranger, Walter Jones sebagai Zack Taylor - Black Ranger,  
Thuy Trang sebagai Trini Kwan - Yellow Ranger dan David Yost sebagai Billy Cranston - Blue Ranger. Lepas tu watak baru masuk iaitu  Jason Frank sebagai Tommy - Green / White Ranger. Ketua mereka bernama Zordon & ada robot pembantu Alpha 5. Meraka menjadi pelindung Bumi terhadap kumpulan jahat melarikan diri daripada Rita Repulsa. Setiap episod mingguan. terdapat cubaan Rita Repulsa bersama-sama dengan bala tenteranya Goldar, Baboo, Squatt, Finster, Scorpina untuk menentang Power Rangers.


Mighty Morphin Power Rangers


Lepas tu ada cerita Miss Comet. Cerita yang berkisar seorang budak perempuan denga tongkat saktinya datang dari kayangan untuk tolong orang kat bumi. Dalam masa yang sama, tiap-tiap malam, dia kan bercakap dengan bintang iaitu mak dia sekiranya dia alami apa-apa masalah.

Miss Comet

Kalau korang sezaman dengan aku pun, banyak lagi cerita-cerita menarik time tu. Kita layan dulu...

Jem & The Holograms
Oshin  
Thundercats