Sahabat Maya

Selasa, 31 Julai 2012

Allah's Plan

Some things are beyond planning.
And life doesn't always turn out as planned.
You don't plan for a broken heart.
You don't plan for an autistic child.
You don't plan for spinsterhood.
You don't plan for a lump in your breast.
You plan to be young forever.
You plan to climb the corporate ladder.
You plan to be rich and powerful.
You plan to be acclaimed and successful.
You plan to conquer the universe.
You plan to fall in love - and be loved forever.
You don't plan to be sad.
You don't plan to be hurt.
You don't plan to be broke.
You don't plan to be betrayed.
You don't plan to be alone in this world You plan to be happy. You don't plan to be shattered.
Sometimes if you work hard enough, you can get what you want. But MOST times, what you want and what you get are two different things.
We, mortals, plan. But so does Allah in the heavens.
Sometimes, it is difficult to understand Allah's plans especially when His plans are not in consonance with ours.
Often, when He sends us crisis, we turn to Him in anger. True, we cannot choose what Allah wishes us to carry, but we can carry it with courage knowing that He will never abandon us nor send something we cannot cope with.
 
Sometimes, Allah breaks our spirit to save our soul.
Sometimes, He breaks our heart to make us whole.
Sometimes, He allows pain so we can be stronger.
Sometimes, Allah sends us failure so we can be humble.
Sometimes, He allows illness so we can take better care of ourselves.
And sometimes, Allah takes everything away from us so we can learn the value of everything He gave us.
Make plans, but understand that we live by Allah's grace.

Salam Ramadhan buat tuan-tuan & cikpuan-cikpuan

Jumaat, 27 Julai 2012

Spongebob Pun Pengsan

Sejak akhir-akhir ni aku dah terjebak dengan game dlm PC. Aku memang addicted gila dengan game Spongebob Collapse. Operasi bermain game dilakukan seawal jam 8.30malam setelah solat isya', tapi dalam Bulan Ramadhan ni aku main lewat sikit lebih kurang dalam pukul 10.30malam

Source
 Game ni takdelah mencabar minda sangat. Cuma click pada 3 atau lebih blok warna yang serupa. Setakat ni rekod catatan aku adalah 4 juta lebih. Aku still tak puas ati dengan catatan tu. Tapi bila kenangkan mata yang kian berair gara-gara tengok lappie terlalu lama, aku pendamkan seketika hasrat tu. Hopefully the record will be break after this...

#MyRule - Record are meant to be broken

Jumaat, 20 Julai 2012

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H

Saya baru first time nak join segmen Ben Ashaari ni. Edisi kali ini memaparkan Bloglist untuk Bulan Ramadhan.



Sebenaqnya blog saya adalah blog peribadi jadi segala kisah hidup, cinta, suka duka semua saya rangkumkan dalam diari kecil saya ini.

Saya bukanlah blogger yang otai dan masih lagi mencari identiti & ruang untuk berkarya di kalangan penulis blog yang handal dan ohsem...

Yang pastinya saya akan menjadi pembaca setia blog anda.

Jika anda follow dan ikuti perkembangan saya, saya tidak akan teragak-agak untuk follow anda juga.

* Peace Wink -Wink*


Saya budak baru belajar...

Budak praktikal...itu gelaran yang aku dapat tatkala aku menjejakkan kaki ke alam kerjaya di Menara Berkembar KLCC. Sehingga kini, aku masih tidak percaya bahawa aku pernah bekerja di sana walaupun hanya sebagai pelajar yang ketika itu baru hendak mengenal alam pekerjaan.



Bagi aku, proses pembelajaran tidak habis setakat kita habis sekolah, kolej dan universiti. It is more than that. So, what's I'm going to share today is about the way I felt when I stepped up in career world.


Bukannya waktu itu aku tidak pandai tapi aku cuma mengikut situasi agar sesuai. Ibarat masuk kandang kerbau menguak, masuk kandang kambing mengembek. Aku sesuaikan diri mengikut keadaan & persekitaran. Walaupun pada waktu itu, aku rasakan banyak perubahan yang boleh aku lakukan jika aku berada dalam situasi mereka.

Jadi, aku nak nasihatkan sikit pada fresh graduate yang baru join alam pekerjaan. Don't try to change the way the organization works. When you time come that need you to be a leader, just lead it the way you like.

P/S : If you can't beat them, just join them.


Khamis, 12 Julai 2012

Antara pilihan hidup dan takdir

Bukankah sejak lahir kita hidup atas pilihan walaupun takdir ditentukan tuhan. Aku rasa tak salah kalau aku memilih haluan hidup aku sendiri & bukan diatur oleh orang lain.Kenapa harus wujud ketidakpuasan dan campur tangan bila seseorang itu "sakit mata" melihat kehidupan kita di hadapan mata mereka.



Aku tak memilih untuk dibenci. Namun, aku rasa ada kebencian dalam hati mereka. Sebagai seorang manusia normal, aku rasa kita punyai naluri untuk rasa samada seseorang menyukai atau membenci diri kita. Dan kalau ada kebencian, aku harap dipadamkan. Aku juga manusia biasa, tak lepas dari melakukan kesilapan.

Tegurlah aku andai aku salah kerana sahabat yang baik adalah cermin buat kita. Dia tersenyum bila kita bahagia, dia berduka tatkala kita sengsara dan dia menegur andai kita ada sifat yang buruk. Janganlah terus jauhkan diri.

P/S: Sesungguhnya aku hanyalah seorang insan yang tak sempurna...

Rabu, 11 Julai 2012

Eqbal Zack: Brisbane Giveaway





Tengah aku syok-syok meronda dalam dunia maya ini... Sampailah aku kat blog Ady Budika. Tetiba, ternampaklah pulak blog Eqbal Zack. Aku pun ushar larrr...

Nak jadik citer, dia wat pulak Giveaway dari Brisbane lagi uolss.... Meh pakat-pakat kita join kot-kot ada rezeki...

Four [4] exclusive key chains from Brisbane and two [2] Koala Coin Bag 
Menariksssss kannnn......Apalagi toksah tunggu-tunggu lagi jadi follower Eqbal Zack
& terus join ------> KLIK SINI

Selasa, 3 Julai 2012

Bila nak kahwin menjadi topik utama

Kahwin tu kan rezeki Ilahi...memang dirancang namun hakikatnya Allah yang tentukan.

Semalam dapat sms dari seorang kawan " Hang dah tunang, bila nak kahwin?"
Aku terdiam seketika...mencari sisa ayat yang masih berbaki dalam kepala. Tak tahu nak jawab bagaimana.

Bagi aku perkahwinan itu rahsia Allah, dia yang tentukan. Sejauh mana pun kita berkawan mahupun berkasih, ketentuan itu adalah hak miliknya.

Kita merancang, Allah juga merancang. Namun perancangan Allah mendahului segalanya.

Rezeki dalam tangan Dia. Sekiranya kita berusaha pasti akan temui juga.

P/S : Doaku agar aku temui kebahagiaan itu.