Sahabat Maya

Khamis, 27 September 2012

Dua Kali Standard

Pada suatu petang nan cerah lagi bahagia, aku sangat gembira walaupun sesekali organ dalamanku seolah-olah tak mahu bekerjasama dengan aku.

Ketika aku baru balik dari menghantar claim, aku ditanyakan berkenaan hal kerja aku. Bila aku bagi jawapan 'mereka' seolah-olah tidak menerima jawapan yang saya beri. Bukannya aku tak tahu buat kerja & itulah yang aku lakukan sejak 3 tahun berkhidmat di sini. Namun bila jawapan aku beri dipersoalkan....Satu je yang aku buat...Malas layan...korang buat la sendiri.

Jumaat, 21 September 2012

Cobaan... (bace cam p.Ramlee dalam cite bujang lapok)

Ceritanya berangkai-rangkai...tak tahu dari mana nak mula. Blog dah mula berhabuk... I'm dying to update my blog.

Ok aku rasa aku dah ingat...mulanya aku balik Hari Raya Puasa keadaan time tu okay. Semuanya berjalan seperti yang dirancang. Hari Raya pun disambut meriah. Namun, balik je ke Selangor kaki aku dah mula membengak.

Setiap malam ia akan semakin membengkak. Aku sapu minyak tiap-tiap malam. bilik aku dah berbau minyak angin. Tapi, kalau aku tak sapuaku akan kekejangan. Bukan kaki je, malah kadang-kadang sampai ke tulang belakang.

Aku pantang daging sejak itu. Aku takut kalau aku makan akan membengkak lagi. Ternyata aku silap. Aku makan apa pun jua kaki ku semakin membengkak.

Tiap-tiap pagi, aku terpaksa menunggu kaki aku surut dulu sebelum pergi keja sebab kalau tak cam mana aku nak tekan pedal minyak kereta...

Akhirnya aku pergi ke panel klinik syarikat. Diorang wat urine test & terus refer aku ke Hospital Putrajaya. Bila aku pergi sana, diorang suruh aku refer Hospital Serdang sebab diorang kata kat HP takda pakar saraf.
Aku pun terfikir apa kena-mengena dengan pakar saraf???

3 hari selepas itu kaki membengkak dengan agak teruk selepas jamuan hari raya kat opis. Yelah, mungkin kerana berdiri lama & banyak berjalan. Keesokannya, aku terus pergi Hospital Serdang. Dengan bersusah payah aku cari parking (parking memang crowded...), aku pun dapat parking yang agak jauh jadi terpaksa berjalan dengan pakai selipar sebab kasut size 10 pun tak muat.

Sampai kat situ aku terus gi Klinik Pakar Perubatan Am. Sampai je kat kaunter adik tu cakap
"Akak ni GL Klinik Swasta, tiap-tiap kali rawatan akak kena bayar RM30"
Aku pun mula pikir, duit minyak nak datang sini pastu bayar kos perubatan lagi, boleh kurus aku hehehe. Aku pun tanya  solution yang paling mudah untuk adik tu. Dia suruh aku refer Klinik Kesihatan Daerah kat tempat aku.

Oleh kerana dah pukul 2, aku pun amik keputusan nak gi check kat Klinik Kesihatan Bukit Changgang esok harinya....

Alkisahnya bermulalah episod hidup aku ulang alik ke Klinik. Mula-mula aku gi check blood pressure....ok...
then, jantung...ok. Dia bagi ubat untuk aku habiskan 5 hari untuk cuci kidney...

5 hari selepas consume ubat, kaki aku masih tak surut jadi aku gi balik Klinik. Sampai sana, kad aku boleh hilang (mmmmm....sabar).

Selepas itu aku diminta jumpa dengan Dr. yang sangat baik...Dia mintak aku wat urine test & dia dapati ada kandungan darah dalam urine. Dia cakap dia akan rawat sebagai urine kotor. Seminggu kemudian aku kena gi wat urine test lagi. Dia pun bagi ubat.

Anyway, minggu depan kenalah aku gi check...

P/S : Doakan agar kesihatan aku pulih & segalanya okay yer ....

Rabu, 12 September 2012

Malasnya hari ini

Bercerita tentang malas ada macam-macam kategori. Malas sebab memang menyampah. Malas kerana buat kerja tak ikhlas. Malas sebab terasa hati dengan somebody. Malas sebab memang terdiri dari golongan pemalas dari azali.

Aku percaya macam mana kita malas nak buat kerja pun, mulut kita mesti doa agar semuanya selamat.

"YA Allah, mintak-mintak la tak hujan petang ni"

Dari itu, semalas bagaimanapun kita, jangan sampai malas mengadap Yang Esa 5 hari sekali. Itu amanah yang diberikan kepada kita. Jangan kita mungkirinya sebagai seorang Islam. Alam serta bumi yang kita pijak ini hanyalah pinjaman dariNya, sekiranya kita tak tunaikan amanah yang Allah beri, kat mana kita nak tinggal?

Aku pernah dengar 1 ayat yang melekat dalam kepala sehingga saat aku taip nota ini:-

"Iblis yang jahat pun Allah makbulkan doanya, inikan kita khalifah yang Allah beri hak istimewa"




Selasa, 11 September 2012

Lalat yang berlegar dalam kepala...

Tiap-tiap kali aku rasa nak update blog terus iade takdak, aku rasa baru semalam aku dapat idea mencurah-curah tu pun time nak tidoq. Adoi wat lawak hari Selasa betui kepala aku nie...

Mungkin ada lalat yang dok berlegar-legar dalam kepala, atau ada semut yang bermain polis santri kot.
Tu pasal laa aku cepat lupa...Bonda...tolong anakanda...

Jumaat, 7 September 2012

Aku 'stalker' sejati

Bangun dari tidur, aku teringat kamu. Saat bekerja aku mengingatimu. Beritahu aku saat mana aku tidak memikirkan tentangmu.Hatta hendak beradu sekalipun namamu sentiasa bermain diingatanku...

Dalam diam aku menyayangimu, aku memujamu. Aku suka melihat rupamu walaupun hanya melalui Facebookmu. Kau tak perlu ungkapkan apa-apa kerana kau tak pernah tahu. Aku sayang padamu walaupun kamu tak tahu. Sesungguhnya aku tak kesah semua itu.

Aku gembira...sangat gembira...walaupun dapat sms 'hi' darimu

Walaupun sekejap cuma kau mengenali aku. Aku tahu di dalam hatimu masih ada ruang untuk aku. Cukuplah aku menjadi sekadar teman buatmu. Kamu insan yang baik, aku tahu itu dari sifat baikmu.

P/S : Aku hanya pesalahmu yang sejati memujamu dari jauh walaukau tak pernah tahu...

Neon Putrajaya...Aku suka...

Aku suka melepak kat Putrajaya waktu malam. Aku dapat rasakan kedamaian di situ. Bilamana aku melihat lampu neon di sekitar Jambatan Wawasan aku dapat rasakan tercerita berjuta kisah di sebalik kerlipan lampu-lampu itu.



Ada kisah bahagia yang ingin dikongsi bersama orang tersayang, ada kenangan indah yang pernah terukir di situ, ada cerita duka seorang ibu atau bapa yang setia menantikan kehadiran anaknya, ada kerinduan seorang teman kepada teman lama.

Hidup ini ada pelbagai kisah indah yang tak perlu diceritakan, ianya didedikasikan khas buat orang yang kita sayang. Aku sedar dan insaf bila aku menuding jari kepada kesilapan orang, aku hanya membuka aib diriku sendiri.

Kehidupan adalah sebuah pilihan. Pilihan di tangan kita untuk menjadi yang terbaik...

P/S : Usah risau andai diri kita dihargai :-)

Selasa, 4 September 2012

Alahai...Dah Bersawang Ke?

Dah lama rasanya aku tak menaip di blog kecil ni...dah berhabuk ke...Hai rindu pulak rasanya (^_^)

Raya tahun ini alhamdulillah. Meriah sangat dengan hilai tawa adik - beradik & saudara mara.Semua happy je. Aku pun happy jugak walaupun lom ada family sendiri hehehe...



Aku terpanggil untuk menaip tatkala melihat surau-surau yang ada di negara kita.

Ketika aku berkunjung ke salah sebuah pusat membeli belah di ibu negara pada bulan Ramadhan yang lalu, aku singgah di surau untuk solat. Keadaan surau di shopping mall daif sangat. Dengan sejadah yang lusuh & telekung-terlekung yang mula bertahi lalat. Jemaah yang telah selesai bersolat tidak meninggalkan ruang solat untuk memberi laluan pada orang lain. Sebilangan kecil pula ada yang ber'make-up' kat atas sejadah jugak.

Tak kurang jugak ada yang tidur di ruangan solat. Aku percaya hanya orang Islam sahaja yang menggunakan surau berkenaan. Di mana sikap memenetingkan kebersihan yang dianjurkan oleh Islam, mana hilang rasa keakraban sesama Islam & bagaimana pula dengan sikap yang mementingkan diri kita sendiri?

Apa yang aku taip ini adalah teguran buat diri aku sendiri & rakan-rakan di luar sana. Sebagai orang Islam, kita perlu jalankan tanggungjawab kita.

P/S : Setiap amalan kita diambilkira, walaupun orang tak nampak tapi Dia Maha Melihat.