Sahabat Maya

Isnin, 27 April 2015

Kerepek Pagoda & Kerepek Pisang

Baru-baru ini, saya  sibukkan diri dengan urusan menghantar kerepek di sekitar daerah lembah Klang, Putrajaya dan Seremban. Malas nak fikir lagi urusan lain. Setakat ini, hujung minggu dihabiskan dengan bisnes dan belajar.

Traffic jam dalam kepala pun dah sesak disebabkan assignment & project yang agak menguji keimanan semester baru ini. Traffic jam dalam KL lagilah tak mampu nak handle, boleh pulak termasuk kat Jalan Connaught petang sabtu tu. Memang serabut jugak la nak keluarkan diri dari jalan tu.

Kerepek pagoda ini mak saya buat, memang resipi sendiri. Pada mulanya, adik-beradik saya meniaga kecil-kecilan di rumah. Melihat kepada permintaan pasaran yang berkehendakkan snek halal, kami menyusun strategi untuk memasarkan di luar Kedah. Alhamdulillah, kerepek pagoda ini mendapat sambutan yang amat baik.


Ada yang panggil kuih gunting, maruku pagoda dan seangkatan dengannya. Tapi kuih dia rupa macam yang kat atas ni :-)

Yang bestnya kerepek pagoda kami boleh dimakan oleh orang yang sedang berpantang sebab ia mengandungi rempah ratus. Orang resdung atau alahan pun boleh makan sebab tak ada seafood di dalam kerepek ini.

Oh lupa pasal kerepek pisang...hehehe. Kami gunakan pisang nangka yang enak dan lazat. Saya suka sebab potongannya yang nipis kalau tebal-tebal saya kurang layan....

Kalau nak tahu lebih lanjut boleh layari www.facebook.com/pagodatradisi

Kalau takmau tahu pun tak apa.... :-)