Sahabat Maya

Ahad, 25 November 2012

Bila Fahrin Ahmad senyum

Aku kurang sihat hari ini...demam selsema la pulok
Dari subuh dok bersin, rasa nak buang jap hidung ni. Nafas macam tak lepas...bila masa pulak aku semput ni?

Tengah hari tengok cerita Aku Terima Nikahnya...Good love story, scene dia bagi aku agak over.
Tak payahlah nak kiss-kiss bagai, inikan Malaysia. Lagipun dua-dua orang Islam kan?

Berbalik pada sakit aku, dah banyak kali aku telan ubat mungkin menjelang malam akan kurang....harap gitulah.

Apa kena cerita ni dengan tajuk...Suka hati aku la...Aku suka tengok dia senyum #peace yo

Sabtu, 24 November 2012

Kita rindu awak walaupun dari jauh

Awak...

Malam ni kita ingat sangat kat awak
Kita jadi rindu
Awak tengah watpe tu?

Kita tahu awak pun rindu jugak kat kita
Awak pun mesti teringat kat kita

Sabar ye awak
Walaupun kita belum bersua muka
InshaAllah Allah akan temukan kita
Cuma menanti masa yang sempurna

Jodoh kita adalah rahsia Allah
Ia tersimpan kemas sebagai satu hadiah terbaik buat kita berdua

Awak...
Tunggu kita tau...

Khamis, 22 November 2012

Jom berdoa untuk saudara-saudara kita di Palestine



Credit to IluvIslam.com

22 November 2012 - Sekadar sebuah coretan

Pagi ini ku rasakan sebagai satu rahmat bilamana kaki aku dapat pijak tanah semula. Aku bersyukur kepada Allah yang memberikan anugerah ini.

Sudah seminggu rasanya kaki ini membengkak & tiada surutnya. Pabila malam menjelang ia semakin mengeras & sakit. Sesungguhnya perjuangan kali ini amat perit bagi aku.

Aku tewas jua malam tadi pabila aku mengalirkan air mata kerana kesakitan yang aku alami ini.

Aku pasrah atas ujian-Mu Ya Rabbi...

Jumaat, 9 November 2012

Lirik Lagu - Senandung Hidup Berbudi

Ombak lautan berombak
Mengapa mengubah pasir di pantai
Bayu bertiuplah bayu
Mengapa menjadi ribut dan badai
Begitu kita merancangkan
Belum pasti hadirnya kebahagiaan
Fahamlah apa itu takdir
Akan berseri hidup yang ditadbir
Hidup menggadai harta
Agar diri berharga
Janganlah kau salah mengerti
Kelak kau kan menggadai diri
Mencari penghormatan
Janganlah sampai terkorban
Yang mulia pasti kita hormatkan
Yang rendah jangan dihinakan
Tenang di air yang tenang
Jangan di sangka boleh direnang
Kail panjanglah sejengkal
Janganlah lautan hendak diduga
Itulah pesan orang lama
Menjadi bekal pada yang berusaha
Ingatlah pepatah ini
Menjadi panduan hidup berbudi

(Disampaikan oleh Ramli Sarip & Jay Jay)

Khamis, 8 November 2012

Cinta tak harus memiliki

"Aku tahu cintaku terlalu asing untuk singgah dihatimu, tetapi demi tuhan aku tahu nilai cinta yang Dia kurniakan di hati setiap insan. Andai cintamu bukan untukku...Aku sesekali tidak akan merampasnya
Serahkanlah hati dan cintamu pada yang berhak dan biarlah aku pergi mencari cinta sejati yang telah dijanjikan untukku kiranya ada"

Sumbe
Cinta... perasaan yang Allah kurniakan sebagai satu anugerah kepada tiap-tiap insan di dalam dunia tak kira lelaki mahupun wanita. Semua tak terkecuali dari melalui fasa tersebut samada cepat mahupun lambat.

Cinta sejati adalah cinta tanpa harapkan sekelumit balasan. Kadangkala kita rasa tak boleh nak bercinta atau berkasih sayang tanpa balasan. Tapi cuba renungkan...keluarga, ibu, ayah & sahabat kita. Mereka menyayangi kita tanpa syarat.

Kita selalu mengharapkan perjalanan cinta sentiasa indah namun kekadang ujian & halangan itu tiba tanpa kita undang. Istilah menang atau tewas tak pernah wujud dalam cinta kerana kita mahukan orang yang serasi dengan kita dan bukanlah seseorang yang mahu kita bersaing.

Carilah orang yang sayangi diri kita & bukan orang yang kita sayang.

Pasti Ke Curang?

Munah cuba menghubungi suaminya berkali-kali tapi tak dapat. Telefonnya tidak diangkat. Hatinya mula berasa tak sedap. Fikirannya berlegar-legar.

"Suami aku ni pergi outstation ke pergi dating? Dari pagi tadi aku telefon tak berangkat. Dah la tengah hari tak telefon aku"

Munah mula mundar-mandir. Hatinya tidak tenteram. Semalam si Tijah kata dia nampak suami Munah keluar dengan perempuan lawa. 

" Ah tak boleh jadi ni. Dari suami aku dikebas orang baik aku berhati-hati"

Dia mula mendail semula. Kali ini berjawab.

Munah : Assalamualaikum abang, abang ke mana? Seharian ayang call tak berjawab? Ayang risau tau

Suami : Ayang, kan abang bagitau abang kena attend seminar, lepas tu abang ditugaskan untuk entertain client dari Dubai. Yang boleh jadi lama tu sebab one of the clients tiba-tiba sakit jantung. Abang yang kena hantar dia pergi hospital, tu yang lambat. Abang minta maaf ye ayang.

Munah : Oh, macam tu...(dalam hati Munah menyesal sendiri kerana curiga...)




P/S   : Sekadar cerita di petang hari (^_^)


To cook or not to cook

Good mornings Bloggians,

Semalam... teringin sangat nak makan megi pastu bila balik keje je terus terjah kedai dekat umah. Beli Mi Sedap perisa kari (best weh). Selalunya aku layan megi tomyam tapi memandangkan dah hampir 6 bulan tak makan megi feel nak makan tu lain macam sikit.

Tetiba teringat adik lelaki aku, dah lama tak rasa masakan dia. Kalau kat umah dialah Master Chef . Dari masakan siam sampai western semua dia pandai. Aku je tak berapa nak pandai sangat masak. Makan tu memang expert le hehehe.Aku teringat masakan paprik & dan tomyam yang sememangnya kalau makan sampai menjilat pinggan. Adikku kalau baca entri ni, ingat-ingatlah kak longmu di sini...
 


Rabu, 7 November 2012

Part Time Job @ USIM


Universiti Sains Islam Malaysia sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam yang ditubuhkan di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti mempelawa warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan yang berkelayakan untuk mengisi jawatan-jawatan yang berikut:

Pembantu Pengawas Peperiksaan
TEMPOH DIPERLUKAN    : 31 DISEMBER 2012 sehingga 18 JANUARI 2013
TARAF JAWATAN                : SAMBILAN

Syarat-syarat pengambilan pula adalah seperti berikut :-
WARGANEGARA         : MALAYSIA
AGAMA                        : ISLAM
UMUR                           : 18 – 28 TAHUN
KELULUSAN               : SPM (Minimum dengan Kepujian dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia di peringkat yang sama)

Borang permohonan boleh didapati di :-
Bahagian Pengajian Prasiswazah
Universiti Sains Islam Malaysia
Bandar Baru Nilai
71800 Nilai
Negeri Sembilan

Sila hantar borang permohonan anda ke alamat di atas sebelum atau pada
30 NOVEMBER 2012

Nota:
  1. Pelajar/Pelajar lepasan USIM tidak dibenarkan memohon.
  2. Wanita yang sedang mengandung juga tidak dibenarkan memohon.
  3. Borang yang tidak lengkap tidak akan diproses.
  4. Hanya pemohon yang disenarai pendek akan dihubungi.
  5. Keutamaan diberikan kepada calon-calon yang tinggal berdekatan dengan Kampus Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai dan mempunyai kenderaan sendiri.
  6. Pemohon yang tidak menerima sebarang maklum balas selepas 21 Disember 2012 adalah dianggap tidak berjaya.
  7. Bayaran elaun adalah sebanyak RM 49.37 bagi setiap hari bekerja.
  8. Makanan dan minuman disediakan.
Untuk maklumat lanjut sila hubungi di talian : 06-798 8145 / 8325 @ klik sini

Bila nak cute ni?

Ku pandang-pandang, ku tenung-tenung bulan tak timbul-timbul.

Dok nengok orang-orang Korea wat make over wat aku tanya diri sendiri... Eceh. Kalau la muka cam barbie doll (mode : angan-angan lompat dari awan ke awan)


Drama, drama, drama - My Blessed Mom

Kisah yang menarik penuh dengan emosi, sayu, sedih & gembira. Konfik yang tercetus di antara ibu & anak diolah dengan baik menerusi drama 20 episod ini.

My Blessed Mom diadaptasi dari novel berjudul Stupid Mother karya Choi Mun Jung.



Ia mengisahkan seorang perempuan cantik Kim Young Joo (lakonan Kim Hyun Joo) yang bijak dan mempunyai karier yang kukuh sebagai seorang editor di syarikat majalah yang terkenal di Korea. Dia berasa malu kerana mempunyai seorang kakak  (lakonan Ha Hee Ra) yang IQ level yang sangat rendah iaitu 56. Fikirannya seperti kanak-kanak berusia 16 tahun.

Kim Young Joo selalu cuba untuk menghindari kakaknya, namun, ternyata hubungan mereka makin erat dari hari ke hari sehinggalah suatu ketika dia mengetahui bahawa kakak itu sebenarnya adalah ibu kandungnya sendiri.

Selain berkisar tentang kasih sayang seorang ibu kepada anaknya, drama ini juga memaparkan konflik rumahtangga Kim Young Joo apabila suaminya curang bersama wanita lain. Ditambah lagi, anak Kim Young Joo sentiasa menyalahkan ibunya kerana menyebabkan ayahnya lari meninggalkan mereka.

Drama ini boleh ditonton menerusi ONE TV Asia.

Aku suka cerita ini sebab ia mengisahkan tentang kekeluargaan lebih-lebih lagi seorang ibu. Aku menangis macam orang kena pukul pada beberapa episod. Bagi aku cerita ini ada aura yang tersendiri.

Rabu Yang Bisu - Sayang Kamu


Selasa, 6 November 2012

Misi selongkar folder lama

Malam-malam ni syok jugak selongkar balik folder lama dalam pendrive. Banyak jugak gambar-gambar dari tahun lepas dalam file. Dah berhabuk tapi kalau dibiar kat situ takde la sentimental value bila nak tengok balik sebab takut bila kena virus kena format. Jadi cara yang paling baik muat naik dalam blog... Walawei




Gambar diambil di SACC Shah Alam. Bintang utama hari tu ialah Anita Sarawak, pengacara pulak Zizan Razak dengan Juliana Evans. Seronok...Yang paling sedap menunya ialah ayam yang kaler hijau...lupa pulak namanya eceh...







Ni pulak time company dinner tahun lepas jugak. Tema warna oren. Pengacara Sharifah Shahira & Nabil Raja Lawak. Artis pulak yang paling best Faizal Tahir. Memang seronok & I was enjoy the dinner yummy...





Ni pulak time Majlis Penutup Sukan Syarikat. Tema Batik. Main sambar je baju...asal ikut tema.



Yang kat atas ni dinner kat The Mines Cruise. Memang terbaik dari segi kemudahan sampailah ke makanan. Perjalanan yang mengelilingi tasik Seri Kembangan memang mengujakan. Makan malam dikendalikan oleh Miss Nina Flower & The Rebellious Girls. Diorang memang seksi meksi habis.
Gambar agak sensored sikit ye...





Tumpang Simpati

Kenapa perlu sampai menipu? Kan lebih elok beritahu perkara yang sebenar. Walaupun agak memalukan tetapi perkara yang serius macam ni masih perlu dibawa berbincang.

Nak kahwin dengan anak dara orang tak semudah membeli ikan di pasar...Kena betul adab sopan dan tata susila. Jangan main redah aja. Kita orang timur, kaya dengan adat & budi bahasa. Kalau dah tak tahu berbudi, belajarlah pada orang yang lebih berilmu.

Sumber : Harian Metro Online

Jenis-Jenis Jin

Assalamualaikum

Entri kali ini berkisarkan tentang jenis-jenis jin yang berkeliaran di sekeliling kita. Dewasa ini, sihir semakin berleluasa & sebagai orang Islam kita wajib mempersiap diri dan senantiasa berwaspada dengan setiap ilmu yang kita belajar.

Berikut adalah 9 Jenis Jin:-

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat
cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli
barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka
buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati
rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai
kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para
ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang
yang berada di tempat-tempat maksiat (cth: disko, kelab mlm
& tempat yg ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik
sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam
keseronokan dan glamour etc.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah,
gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari
kata-kata mulut.

7. Daasim
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika
masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku
keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami
bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan
menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk
kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya
ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat
kita yg lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

Jumaat, 2 November 2012

Itu nama kau & dia

Sedih, hairan, gembira...semua bercampur manjadi satu... Aku blogwalking dan kemudian aku jumpa nama kau & dia. Tarikh tempahan November 2012. Ya Allah...luluh jantungku....


Cukup sudah kau kecewakan hati mak & abah aku setelah kau merancang membawa khabar gembira buat mereka. Akhirnya kau berdiam diri. Dah aku agak kau ada orang lain tapi sikap kau masih macam dulu... berdiam diri lalu tinggalkan aku.

Lalu, dalam tempoh itu aku kenal dengan seorang kawan lelaki. Sekadar kawan, benar... aku tak tipu. Tapi dek kerana kecewa aku menyatakan dia tunanganku saat kau telefonku setelah hampir 3 bulan menyepikan diri.

Kau anggap aku siapa? Waktu kau susah, kau cari aku tapi bila gembira kau tinggalkan aku.

Aku bersyukur kau dijodohkan bukan denganku kerana dengan sifat yang sebegitu, siapa tahu suatu hari nanti kau akan tinggalkan juga diri samada lambat atau cepat.

Semoga berbahagia...