Sahabat Maya

Jumaat, 26 Ogos 2011

Salam Lebaran

Ihsan from Mr. Google

Sedar tak sedar kita telah berada di penghujung Bulan Ramadhan. Kemeriahan sambutan Hari Raya telah terasa. Rakyat Malaysia rata-rata semua mengambil peluang ini untuk balik kampung. Aku juga tak  terkecuali untuk balik merayakan Aidil Fitri bersama keluarga tersayang.

Abang tak dapat ikut beraya sekali di kampung kerana bekerja.
Abang kecewa sangat tapi abang janji
Raya Haji kita balik sekali yea.

Kata-kata yang aku tunggu selama ini akhirnya terluah jugak. Dalam hati "Yessss... Alhamdulillah. Tapi muka buat-buat selamba je (jual mahal lagi tu ehehe). Ya Allah terima kasih kerana membuka hati seseorang untuk menyayangi aku.

Selama ini, aku rasakan dengan keadaanku & rupa yang tak seberapa ini, aku takkan disayangi. Tapi Allah tu Maha Adil & Maha Mendengar. Aku bersyukur sangat dia cetuskan dalam hati seorang insan untuk sayang pada aku.

2011 adalah tahun yang paling mencabar sepanjang usiaku. Banyak cubaan & dugaan yang telah aku lalui pada tahun ini. Dari awal tahun, ujian demi ujian datang bertimpa-timpa. Aku tak cukup kuat untuk hadapi semua itu. Mujurlah aku punyai adik-adik yang amat supportive, mak abah yang begitu tabah, ibu & bapa saudara yang begitu caring. 

Ya Allah, kau kuatkanlah iman & hati-hati kami dalam menempuh semua ujian-Mu. Kami merasakan ujian ini terlalu berat namun ia menjadikan kami dekat dengan-Mu. Di sebalik penghinaan yang kami terima, ada rahmat yang melimpah ruah.

Yang penting Hari Raya Aidil Fitri yang bakal tiba diharapkan menjadi satu titik permulaan kehidupan yang baru.

Maaf Zahir & Batin buat semua.

Khamis, 25 Ogos 2011

Bila aku bukan aku yang dulu

Iman senipis kulit bawang
Begitu nipis dan rapuh
Aku masih lagi menerobos pintu-pintu masa
Untuk mencari  satu titik bernama bahagia

Aku rasa aku bukan aku yang dulu
Yang masih berhingus menyusun baris-baris kata
untuk berbicara
Setiap ungkapan bersulam tangis apabila permintaan
hanya tinggal permintaan
Aku yang pelat menyebut huruf R di mana aku
berusaha tanpa jemu mengungkapnya di hadapan cermin masa

Aku kini sudah berubah
Di mana arah tujuanku
Tiba suatu detik...semalam lebih tepat... aku rasa
Hidupku punyai rutin yang sukar dimengertikan
Semalam & hari ini ku rasa tiada apa yang berubah
Adakah aku masih seperti aku yang dulu???


Selasa, 23 Ogos 2011

A story of a Star

In the past, there was a very bright star. The lights are bright and radiant. He is a star in which pilots refer to navigate the ship on a voyage.

One day, he felt that he was not appreciated by the people ... He feels that people do not ignore its existence. Then, he decided to come down to earth and perform the other task as part time job.

He decided to become a singer ... with a voice-"ala-ala tak kuar sangat" he went to audition.
"Twinkle Twinkle little stars" he was singing, but people did not like his singing. Since so many people attend the audition, the stars had been late to go back into space.

When he came out, everyone looked confounded. Then the stars approach one old man. He asked "Why? Is there any problem?"

The old man said "North Star is not appear for two days. The ship can not dock because the do not know the direction. Seller can't supply goods to be sold because the stock does not arrive. The people is hunger because the foods are not available. We all pray that the north star to appear again ".

The star has been realized over the years of its existence appreciated although it was not shown.

Similarly, in our daily lives, although we have to do a small task. Let us assume it, doesn't matter even if we're a janitor, a clerk or an office cleaner ... Despite of all what we're doing, we are IMPORTANT!


Brava! 

Hati ini milik siapa...?

Hati ini punya pemilik
Namun kuncinya tiada padaku
Tapi...jika ia tiada denganku
Pada siapa ia disimpan

Bercerita tentang hati
Ia membuka satu kisah tersendiri
Kisah insan yang bercinta
Kisah cinta yang terluka
Kisah kita yang tersimpan di dalamnya

"Jangan Menangis Sayang"
Itu yang selalu dizahirkan dari bibir
Namun ungkapan pada hati
Cuma diri yang mengerti

Berbicara bahasa hati
Cuma kita yang mengerti
Hati kita hanya kita yang faham
Hanya kita yang dapat selam
Namun jika kuncinya tiada
Bagaimana ingin kita buka

Wahai pemilik kunci hati
Hadirlah dalam hidup seseorang
Berikan kembali kunci hati ini
Agar bisa dibuka kembali
Hati yang telah lama terbungkam sepi
Yang telah lama ingin dikasihi 

Isnin, 22 Ogos 2011

Hidup...tak selalunya indah

Kebahagiaan yang aku tagihkan
Telah  ku pinta dari-Mu Tuhan
Aku semakin lelah dalam pencarian
Aku sudah tak tega lagi untuk melangkah

Dimanakah kebahagiaan itu
Ku cari ke seluruh pelosok alam
Ia tetap tak kunjung datang
Lalu ku himpun sisa-sisa semangat yang ada
Bekalan mencari bahagia di hari muka...

Rabu, 10 Ogos 2011

A Poem to Remember

Your lips speak soft sweetness
Your touch a cool cares
I am lost in your magic
My heart beats within your chest

I think of you each morning
Let this smoke be as it is,
tell me all your feelings,
let me burn in your love.

your glance has touched my heart and moved my soul,
I’m now entranced in your love.
Burning for you gives me a strange satisfaction.
Hold me in your arms,

do come close to me my beloved,
this heat,this softness,what can I tell u
about this thirst that I have.
A sweet smile, a gleeful face, twinkling eyes,hope all these will be yours
throughout the day when I wish you GOOD MORNING!

Allah bless you my love...

A Story of Us


Perhaps I hide it well,
or maybe to my heart you’re blind,
but if you look very close,
you’re sure to find…
that I love you
with heart and soul
and body and mind.

I spend my time
thinking about you;
sometimes I’m elated and hopeful,
and sometimes I’m down and blue,
waiting for these sweet dreams
of us to come true.

There’s a picture in my mind,
the way I wish it could be,
and I believe happiness is possible
for you and me.

You don’t have to look very hard–
it’s not so difficult to see,
that we’re as perfect together
as shore and sea.

The ribbons around my heart,
are the ties that bind;
I’m a slave to the oldest
type of bondage known to mankind.

And I’ll always be right here
waiting for you,
my heart ever hopeful that
these dreams will come true,
but whether or not they do
until the end of time,

I’ll love you!



My Chaotic Life


I was so alone that I didn't know what to do. I was lost to despair...and then came to you. You dispelled the darkness of a life that was harsh and unkind,and you gave me the strength to leave the shadows behind.

Your every word holds magic that makes my heart shine,and I'm so thankful for the day I met you.
I just want you to know that i want you to be mine forever. I don't want to lose you, please stay by my side forever...until the death do us apart.



Selasa, 9 Ogos 2011

Berlagak kah aku???

Golden Gate
Teringat zaman sekolah aku dolu2, time tu aku Form 2 kat sekolah nun jauh di utara Malaysia.
Sebagai budak skolah yang ada tata susila dan adab ketimuran, aku coba jadi sebaek mungkin. Kalau buleh nak jadi pelajar contoh. Tapi kepala "ghoplah" jugak...Jadi, tak dapek lah nolong...

Nak jadi kenangan sampai laaa ni... Aku pernah salah paham la dengan bebudak form 4 sekolah aku. Time tuh aku ikut KT report attendance kat bilik guru. Time nak naik tangga ada la abg2 senior lepaking on the ladder. Aku pun tunduk la nak naik tangga... Tiba2 tak semena-mena depa sekat. Aku teghuih gelabah bewak tak tau nak habaq... Yang KT tu depa lepaih...Pui...dalam hati aku dah doa macam2, siap kuaq doa makan lagi...

Depa buleh plak dok nyanyi lagu Elite & KRU, menunggu di pintu syurga bagai.... aku pun ingat2 lupa lagu tue tapi ingat ada word syurga2 gak la...Aku yang bengang tahap gaban time tu dok control ayu gak (dalam hati cam nak pengsan)...Pastu depa buleh tanya sedap dak sora depa...Aku dengan tahap insan yang tabah berani mati, dengan lantang aku jawab "Piiiiiiiirahhhhh".

Dengan jawapan aku yang tak dak dalam skema jawapan tuh, bermulalah episod kekecohan yang amat emoticon dalam hidup aku....Masalahnya sekarang berlagak kah aku??? Hmmmm...tensen2

Searching the Truth


Kebenaran apakah yang aku cari sebenarnya. Telah lama aku terkurung di penjara usia. Mencari sesuatu yang tak pasti. Pasti itu wujud namun aku yang tak mengerti.

Tawa dalam tangis...itu hatiku,. Meronta bak dirobek oleh belati yang paling berbisa. Hari-hari yang aku lewati bagaikan mengejek rohku sendiri. Layakkah aku bertakhta di sini sebagai seorang da'ei. Aku juga perlukan pedoman buat bekalan di sana.

Ya, aku akan bertemuNya...Kalian juga akan berjumpaNya. Bersedia atau tidak harinya pasti tiba. Saat perhitungan itu datang tiada siapa bisa menghalang... Kebenaran akan muncul di tengah kegelapan yang maha dashyat...

p/s : Bersediakah aku???

Everything I Do - Bryan Adams



Look into my eyes
You will see, what you mean to me
Search your heart, search your soul
When you find me, then you'll search no more

Don't tell me it's not worth trying for
You can't tell me it's not worth dying for
You know it's true, everything I do I do it for you
Look into your heart, you will find

There is nothing there to hide
Take me as I am, take my life
I would give it all, I would sacrifice
Don't tell me it's not worth fighting for

I can't help it, there's nothing I want more
You know it's true, everything I do I do it for you
There is no love, like your love
And no other, could give me more love

There's nowhere, unless you're there
All the time, all the way
You can't tell me it's not worth trying for
I can't help it, there's nothing I want more

I would fight for you, I'd lie for you
Walk the wire for you, yeah I'd die for you
You know it's true
Everything I do

I do for you